Aquesta setmana ja hem arrancat l’observatori meteorològic de DuesLlunes. Aquest observatori consta d’un conjunt de sensors per mesurar les condicions atmosfèriques, un petit ordinador per recollir les dades i emmagatzemar l’històric, i una web per mostrar aquest històric juntament amb una predicció meteorològica dels propers dies, especialment calculada per Altafulla.
L’estació meteorològica de DuesLLunes està ubicada just al costat del castell d’Altafulla, a uns 20 metres del terra (1.5 metres de la part més alta de l’edifici) a uns 130 metres d’alçada. L’estació recull dades de Temperatura, Humitat, Pressió atmosfèrica, vent (velocitat mitja, punta i direcció), radiació solar total i radiació ultraviolada i manté un històric que es pot consultar en aquesta pàgina.
L’observatori meteorològic té web pròpia que podeu trobar a http://altafulla.duesllunes.org:8080. Els sensors de l’observatori son:
Els sensors de l’observatori són:
- Temperatura
- Vent (ràfega i velocitat del vent nominal, amb precisió d’uns 1m/s, i direcció amb un grau de precisió)
- Sensor de pluja
- Sensor de llum
- Sensor de radiació ultraviolada (UV)
Una Raspberry Pi Zero W
L’ordinador de fet té alguna cosa d’especial. És un ordinador molt petit. Tot el que es veu a la web està “fet” en aquest ordinador, i quan cliqueu a la web de la estació, esteu accedint a aquest ordinador tant petit. Aquest ordinador és una Raspberry Pi Zero.
Una Raspberry Pi Zero és un ordinador monoplaca de mida més petita que una targeta de crèdit creada per la fundació Raspberry Pi. L’objectiu de l’ordinador és estimular l’ensenyament de les ciències de la computació.
Per la web, hem utilitzat un projecte de codi font lliure anomenat weewx, que podeu trobar en aquest enllaç http://www.weewx.com/. La web ens permet interceptar el senyal dels sensors i emmagatzemar-los a la nostra base de dades a dins de la nostra Rpi Zero. Al programari de la web, li hem afegit:
- Una secció de pronòstic amb vàries fonts que s’actualitza cada pocs minuts, on podeu veure un càlcul de la transparència del cel pels vespres (molt important per programar les millors sessions d’astronomia), i la fase de la lluna. Apart de si plourà o no…
- Uns mapes via satèl·lit de l’estat del cel, a nivell Europeu i Català, junt amb un mapa d’un detector de pluges a l’estat.
- Per suposat podreu saber quan surt el sol i quan es pon 🙂
Esperem que ho disfruteu!
Pàgina de pronòstic Històric dels sensors Mesures actuals Mapes via satel·lit