
Altafulla és un lloc de certa màgia. Amb connexions històriques amb bruixes i buixots, històries de castells, rat penats. És un lloc amb cultura, on hi ha i hi ha hagut pintors rellevants, hi ha festivals de música, d’artesania, de gastronomia i artesania gastronòmica. Hi ha escriptors rellevants vivint aquí, gent de diferents llengües i cultures. Però potser un element que ens falta és la ciència.
Tradicionalment s’ha separat la ciència de les lletres. Avui en dia la ciència es veu llunyana, difícil i exclusiva. És difícil d’accedir-hi i per desgracia això ens ha portat a la proliferació de noticies falses que no ajuden a combatre, per exemple, la pròpia pandèmia del sars-cov-2.
El Projecte DuesLlunes vol apropar la ciència a la gent, als nens i nenes, a la gent gran petita mitjana rodona i quadrada. Ho vol fer des d’un punt de vista humanista i integrador, i ho vol fer a Altafulla City.
El Projecte DuesLLunes ho vol fer mitjançant l’astronomia. Els planetes, les estrelles, les galàxies i l’Univers sempre ens han intrigat a a tots. Com funcionen? Quin és el seu (i el nostre) destí? L’astronomia, la ciència de l’univers, és alhora una de les ciències més antigues, més bruixes, més divertides, més boges, i curiosament una de les més avançades. En l’astronomia trobem tecnologia i instrumentació innovadores i properes a la ciència ficció, parlarem d’ones gravitacionals, viatges en el temps i llum que no podem veure. L’astronomia configura la nostra comprensió del cosmos, el seu origen i l’evolució, i ens posa al nostre lloc com humans, tot relativitzant el nostre petit paper en el nostre entorn.
A més, l’astronomia i l’astrofísica són una part important de la física moderna. L’astronomia ens permet estudiar processos que no es poden reproduir al laboratori: les temperatures més altes, el millor buit, les densitats més altes, els camps gravitacionals més forts.
Perquè no barrejar astronomia i gastronomia? fem menús (g)astronòmics? o amb la música? o amb el joc, l’educació i les escoles? Les possibilitats de l’astronomia són múltiples. Es pot fer astronomia de dia i de nit, de cafè, dibuixant, observant, programant, imprimint en 3D. Es pot fer astronomia aprenent i descobrint.
Fem-ho!